Vrkuta - najbolja za bolne menstruacije



Toliko je u prošlosti bila korištena i cijenjena da ju je narod uzdizao dajući joj imena poput gospin plašt ili na Islandu sveta biljka.

Nije ni čudno kad pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti: od bolnih i neredovitih menstruacija, bijelog pranja, spuštene maternice i ozljeda maternice do upala praćenih iscjetkom.

Vrkuta jača stijenke maternice te, uz to što štiti od pobačaja, olakšava porod. Osim toga, zaustavlja povećanje šećera u krvi, liječi upalu dišnih organa i anemiju, a smatra se i da umanjuje reumatske bolove. Olakšava i izbacivanje vode iz organizma.

Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da neke tvari u vrkuti sprječavaju rast stafilokoka - bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Japanski istraživači otkrili su i da tvar agrimonin iz vrkute sprječava rak dojke.

Uzima se u obliku čaja.

Jedna čajna žlica prelije se šalicom kipuće vode i ostavi da odstoji od 5 do 10 minuta.

Pije se uvijek u gutljajima.

Treba uzimati dvije šalice na dan. Poslije porođaja preporučuje se puno čaja u prvih 8 - 10 dana. Protiv bijelog pranja priprema se uvarak. U litri vode skuha se 50 grama osušene biljke bez korijena te se pije tijekom dana.

Za reguliranje menstruacije vrkuta se može kombinirati sa stolisnikom. Tri velike žlice te mješavine preliju se litrom kipuće vode i nakon 20 minuta čaj se procijedi. Valja piti vrlo toplo.

SAVJET: Budućim majkama se od trećeg mjeseca trudnoće preporučuje čaj od ove biljke. Ako je pomiješate s rusomačom (Capsella bursa-pastoris), dobit ćete lijek protiv svih ženskih bolesti.

UPOZORENJE: Ne smiju je uzimati osobe koje imaju problema sa žuči te boluju od gastroenteroloških bolesti.


Popularni tekstovi zadnih 30 dana