Čaj od maslačka - prirodni lijek




Maslačak u sebi skriva veliki lijek. Maslačak je trajna zeljasta biljka s mesnatim, vretenastim i u gornjem dijelu razraslim korijenom. Čitava biljka, pa i korjen sadrže mliječni sok. Mliječni sok nije otrovan, kao što neko misli. Prizemni listovi su prilegli uz tlo i čine rozetu te se u kasnijem razvoju uspravljaju. Cjevasta stabljika je okrugla i nosi žutu cvjetnu glavicu koja se noću i za vrijeme kiše zatvara. Vrijeme cvjetanja je sredina proljeća, a može se naći pojedinačno u jesen.


Maslačak sadrži više ljekovitih i djelotvornih tvari: holin, škrob, saponin, mast, tragovi eteričnog ulja, vosak, sluz, kaučuk, šećer, bjelančevine, levulin, taraksin, u korijenu sadrži kalij i ostale mineralne soli, kalcij, mangan, natrij, kremična kiselina, sumpor, mnogo vitamina C.
Mliječni sok je emulzija, koja se sastoji od bjelančive, smole, smoli slične tvari tarakserina i gorke tvari taraksina.

Ljekovito djelovanje maslačka
  • Maslačak se preporučuje kod šećerne bolesti
  • Djeluje na čišćenje krvi
  • Pozitivno utiče kod gihta, reumatizma, skrofuloze, lišajeva, oteklina, čireva, krvnih bolesti, debljine, staračkih pojava, kod smetnji jetre i žuči kao i kod pojave vode u stomaku ili prsima
  • Korijen utiče na sva izlučivanja iz tijela, ima jaku ljekovitu snagu da rastvara, osvježuje, čisti i otvara, da izlučuje znoj i da jača
  • Otklanja iz tijela otrovne tvari koje čine tijelo umornim.

Priprema sirupa od maslačka
  • Sirup od maslačka, koji se pogrešno zove MED od MASLAČKA pravi se tako da uzmemo 3-4 pune šake cvjenih glavica maslačka, dobro se prokuhaju u 2 litre vode, sok se procijedi i doda mu se 1 do 1/2 kg šećera i sok od 2 limuna, Stalnim miješanjem kuha se tekućina još jednom tako dugo dok ne nastane gusta masa poput sirupa. Tako dobiveni sirup, ako je pažljivo pripremljen, jedva da se razlikuje od meda. Djeluje na jačanje, čišćenje krvi i na pospješenje probave.

Priprema čaja od maslačka
  • Čaj od maslačka se uglavnom pije zimi. Za pripremu čaja se upotrebljava mješavina osušenih listova, cvjetova i sitno izrezanog korijena maslačka. Uzima se 1-2 kašikica čajne kašikice za 1 šalicu čaja. Dnevno se piju 2 do 3 šalice. Dodatkom meda, umjesto šećera pojačava se ljekovito djelovanje biljke. 



Popularni tekstovi zadnih 30 dana