Brokula, prirodni "borac" protiv raka kože




Ljeti smo više nego ikad svjesni opasnosti raka kože. Iako nas stručnjaci sa svih strana upozoravaju kako je prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama najčešći uzrok zloćudnog raka kože, smjelo se oglušujemo na te savjete u želji postizanja brončanog tena.

Ako želite smanjiti svoj rizik od razvijanja ove maligne bolesti, osim pametnog sunčanja rano ujutro ili kasno poslijepodne, možete iste rezultate postići i hranom! Naime, redovitom konzumacijom mlade brokule možete spriječiti ili pak usporiti napredovanje raka kože.

Najčešći rak u ljudi je nemelanomski rak kože, kojega često uzrokuje UV zračenje. Iako je izbjegavanje ovoga zračenja i korištenje zaštitne kreme za sunčanje najbolja prevencija raka, za mnoge ljude šteta je već učinjena. No, reduciranje štetnih učinaka ranijeg izlaganja UV zračenju vrlo je jednostavno - potrebno je redovito konzumirati mlade brokule, tvrdi Albena Dinkova-Kostova sa Sveučilišta John Hopkins.

Brokula, rotkvica i potočarka prilikom procesa probave stvaraju iznimno reaktivni sulforafan, tvar za koju se smatra da potiče sinzetu bjelančevina koje štite stanice i čuvaju ih od raka.

Mnoge su istraživačke skupine proučavale učinke sulforafana na različite kronične bolesti i rak prostate, a nedavno je Dinkova-Kostova sa suradnicima proučavala učinke sulforafana u borbi protiv raka kože kada se ta tvar ne nanosi na kožu, nego se unosi hranom, prenosi Biologija.com.hr.

Ekstrahirali su glukorafanin, preteču sulforafana, iz izdanaka brokule te njime svakodnevno hranili miševe koji su ranije bili izloženi UV zračenju dvaput tjedno tijekom 17 tjedana. Broj miševa koji su razvili tumore ili lezije smanjen je za 25 posto, ukupan broj tumora smanjen je za 47 posto, a njihova je veličina smanjena za 70 posto. Analiza urina miševa potvrdila je da je glukorafanin pretvoren u aktivni oblik sulforafan.

"Što je brokula mlađa, okus joj je jači jer sadrži veću koncentraciju sulforafana", pojasnila je Dinkova-Kostova. I kuhane brokule sadrže glukorafanin koji se pretvara u sulforafanan u probavnom sustavu, no u slučaju sirovih brokula to se događa već tijekom procesa žvakanja. Ipak, dodaje Dinkova-Kostova, konzumacija prokuhane ili zamrznute pa potom blanširane brokule vjerojatno neće imati pozitivan rezultat jednak onome iz istraživanja jer je glukorafanin topiv u vodi.

Brokula sadrži betakaroten, vitamin C i vlakna, a svi su borci protiv raka. Kao i drugo zeleno lisnato povrće, brokula sadrži velike količine kalcija. Kuhanjem gube vitamine, zato ih pripremite na pari, u mikrovalnoj pećnici ili pržene u tavi. Korisno ih je jesti što češće, a najmanje dvaput na tjedan.

Sljedeći put kada sastavljate svoj dnevni jelovnik, sjetite se i namirnica koje pomažu očuvanju vašeg zdravlja. S brokulom nećete pogriješiti.

Izvor: ordinacija.hr



Popularni tekstovi zadnih 30 dana