Med i čuvarkuća kao prirodni lijek





Čuvarkuća je jedna od rijetkih biljka koje su tako dugo prisutne u narodnoj medicini. Još u spisima sačuvanim iz 9. stoljeća, kada nije bilo konvencionalne medicine, u odredbama koje potiču od Karla Velikog u kojima se stanovnicima sela naređuje uzgoj 72 važne biljke, u završnom poglavlju stoji: 
“Svaki seljak treba imati čuvarkuću na svojoj kući”.

Radi se o biljci koja dobro uspjeva u našim krajevima i može se lako uzgojiti u dvorištu ili posudi za cvijeće. Ljekovita svojstva su mnogobrojna.

Najpoznatija i najednostavnija upotreba je sok koji se sipa u uho prilikom uhobolje i potrebe za rastvaranjem smole u uhu. Sok i svježi listovi stavljaju se i na rane, ubode insekata, opekline i druge probleme na koži.

Ovdje ćemo vas međutim upoznati sa jednom mnogo efikasnijom kombinacijom. Radi se o mješavini kompletnih listova čuvarkuće i prirodnog meda. Smjesa je najviše korištena i preporučena za djelovanje na ciste u organizmu posebno ciste na ženskim organima i dojkama. Mnogobrojne su koristi za vaš organizam i između ostalog za tretiranje protiv crijevnih parazita, raka materice, srca, kao i upalne procese u tijelu.

Upotreba čuvarkuće u ovom lijeku je iznimno presudna. Potrebno je da napravite smjesu koja se sastoji od:
  • listova čuvarkuće 300 g,
  • pravog prirodnog meda (najbolje kestenov med) 300 g

Ova dva sastojka se miješaju u jednakom omjeru po 300 grama meda i čuvarkuće.

Čuvarkuća se ubere, dobro opere i samelje u blenderu ili nekoj drugoj mašini. Dobivena kašasta smjesa čuvarkuće pomješa se sa medom u staklenoj posudi ili tegli i dobro se izmješa nekoliko minuta da se sastojci sjedine. Smjesa treba da odstoji nekoliko dana, najbolje sedam dana, stim da je dobro da je povremeno opet izmješate. Posudu sa smjesom držite u frižideru.

Nakon 7 dana stajanja počnite je konzumirati. Ovaj pripravak uzimate svaki dan 3 puta po jednu jušnu kašiku. Prva kašika se uzima ujutro čim se probudite, druga u toku dana između obroka i treća pred spavanje.

Nemojte preskakti ako baš ne morate konzumaciju ovog prirodnog lijeka od meda i čuvarkuće. Proces liječenja traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci ali ciste uglavnom nestaju nakon tog perioda. U praksi se ova kombinacija meda i čuvarkuće pokazala efikasnom kod svih vrsta cisti u organizmu a posebno na ženskim organima i dojkama.

Osim primarnog i najviše korištene namjene mješavine za ciste ovu kombinaciju i recept možete napraviti i koristiti vrlo uspješno za još nekoliko zdravstvenih stanja.

Prije svega smjesa je dobra za čišćenje i jačanje cjelokupnog organizma. Odlično djeluje na ubrzanje metabolizma i popravlja probavu. U ruskim narodnim receptima ova kombinacija spominje se i kao lijek za jačanje srca. Sok čuvarkuće djeluje antiupalno te će, korisite li ovu smjesu redovno, pozitivno djelovati na upalne procese usta, grla te posebno želudca i probavnog trakta.

Analizama je utvrđeno da je čuvarkuća bogata antibakterijskim materijama i polisaharidima koji blagotvorno deluju na cjelokupni imuni sistem.

Sok a samim time i ovaj recept se može korisiti i za liječenje: epilepsije, nervoze, depresije kao i nemirnih snova i dječijih strahova.

Kombinaciju koju smo vam predložili možete konzumirati i bez ikakve posebne dijagnoze kao odlično preventivno sredstvo za vaš organizam i cjelokupno zdravlje. Na taj način preuzet ćete najbolje sastojke koje nam je priroda podarila u ova dva sastojka u zajedničkom djelovanju. 
Smjesa ima jako ugodan ukus.

Za one koji ne znaju čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je višegodišnja biljka iz porodice Crassulaceae. Zovu je brojim imenima u našim krajevima: Gromovna trava, Gromovik, Vazdaživ, Cmilić, Glavotoć.




Popularni tekstovi zadnih 30 dana