Sikavica za zdravlje jetre





Sikavica je jedinstvena u svojoj sposobnosti zaštite jetre. Naime u slučaju trovanja sa Amanita gljivama koje razaraju jetru, sikavica je jedina opcija liječenja.

Sikavica djeluje na sličan način i za detoksikaciju od acetaminofena i alkohola. Odobrena je 1986. godine kao tretman za bolesti jetre kao što su masna jetra, alkoholni hepatitis, ciroza jetre i virusni hepatitis.

Također je dokazano da Sikavica štiti jetru od lijekova kao što je acetaminofen i aspirin.

Aktivni sastojak Sikavice je silimarin, koji pomaže popraviti oštećene stanice jetre od alkohola i drugih otrovnih tvari, stimulirajući sintezu proteina.

Promjenom vanjskog sloja stanica jetre, ona također potiče rast stanica jetre, što može smanjiti upalu, i ima antioksidativne učinke. Koristi se i za liječenje psorijaze jer povećava protok žuči.

Sikavica ima neke estrogenske učinke koji mogu potaknuti protok majčinog mlijeka kod dojlija. Također se može koristiti i kod pokretanja menstruacije ukoliko kasni.

Sikavica može imati i učinak za muškarce s rakom prostate.

U testiranjima je dokazano da sikavica djeluje na sniženje kolesterola, međutim to još uvijek nije dovoljno istraženo.

Ova biljka je preporučljiva za čišćenje svakome sa bilo kakvom disfunkcijom jetre.

Alkoholne bolesti jetre

Nedavno je u Americi provedeno 16 znanstvenih studija o uporabi Sikavice za liječenje raznih oblika bolesti jetre.

U Europi, sikavica se koristi u većini slučajeva bolesti jetre. Pet od sedam studija pokazuje kako je sikavica značajna u poboljšanju funkcija jetre, ali je njena učinkovitost još uvijek upitna.

Najviše poboljšanja pojavilo se u onih sa blažim oblikom bolesti jetre, dok je manje učinkovita kod teških bolesti jetre kao što je ciroza.

Virusni hepatitis

Unatoč činjenici da se sikavica naširoko koristi u liječenju hepatitisa (naročito hepatitis C), njena učinkovitost je još uvijek upitna.

U nekih osoba su se našla poboljšanja u aktivnosti jetrenih enzima, dok drugi nisu uspjeli otkriti te prednosti.

Rak

Laboratorijske studije pokazuju da aktivne tvari u sikavici mogu imati pozitivne učinke protiv raka. Silimarin ima jaka antioksidativna svojstva, a poznato je da ima učinak na rak dojke i prostate.

Iako sikavica pokazuje pozitivne učinke, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo jeli sigurna i učinkovita.

Visoki kolesterol

U istraživanjima je utvrđeno da je Sikavica snizila kolesterol, te da je značajno povećala HDL (“dobar”) kolesterol, međutim potrebno je više istraživanja kako bi se isto dokazalo.




Popularni tekstovi zadnih 30 dana