Što možete učiniti za sprječavanje bubrežnih kamenaca?



Bubrežni kamenci nastaju kada se u mokraći nakupi previše određenih supstanci koje se kristaliziraju i tako formiraju kamenac unutar urinarnog trakta (bubrezi, mokraćovod, mjehur i mokraćna cijev). Mogu sadržavati razne kombinacije kemijskih spojeva, no najčešće se radi o nakupinama kalcija u kombinaciji sa oksalatima ili fosfatima. Ove kemikalije se normalno nalaze u našoj svakodnevnoj prehrani ili u kostima i mišićima.

Ako bubrežni kamenci uzrokuju dugotrajne probleme ili komplikacije, mogu biti tretirani različitim metodama koje uključuju lijekove, usitnjavanje(litotripsiju) ili operaciju. Većina kamenca će "napustiti" tijelo mokraćnim traktom, što uzrokuje veliku bol, a može izazvati ozbiljne upale. Čak i kada se uspijete "riješiti" jednog kamenca, to ne znači da ste sigurni. Suočeni ste s 50-postotnim izgledima kako će se bubrežni kamenci vratiti za pet godina.

Na svu sreću, postoje prirodni načini na koje uvelike smanjujete izglede za razvijanje ovog čestog poremećaja urinarnog trakta. Jedan od njih je konzumacija limunade!

"Bol u leđima i trbuhu, krv u mokraći, te povraćanje su tri klasična simptoma bubrežnih kamenaca. Ne morate imati sva tri, ali bilo koji će se javiti i bit će teško ignorirati ih. Kada osjetite ekstremnu bol, javite se liječniku ili na hitnu, pogotovo ako imate povišenu temperaturu. Vrućica sugerira infekciju u krvi koja može biti opasna po život", objasnio je dr. Roger Sur sa Sveučilišta u Kaliforniji za Natural News.

Objasnio je kako se bubrežni kamenci uglavnom sastoje od kalcija i može ih uzrokovati prekomjerna nakupina soli u prehrani koja stimulira izlučivanje kalcija putem mokraće. Druga vrsta kamenca se stvara iz mokraćne kiseline, nusprodukta koji je moguće uzrokovan prehranom s puno proteina.

Smanjite količinu soli koju unosite svakodnevnom prehranom, jednako kao i pretjeranu količinu kalcija i proteina, te pijte puno tekućine koja će prepoloviti rizik razvijanja kristala u mokraćnom traktu.

U nedavnom istraživanju, kalifornijski su stručnjaci razrijedili 0,12 litre soka od limuna u dvije litre vode, te ponudili bolesnicima s bubrežnim kamencima. Ustanovili su kako je limunada značajno smanjila pojavu formiranje bubrežnih kamenaca s jednog na 0,13 kamenca po bolesniku.

Od svih citrusa, limun sadrži najveću koncentraciju citrata koji na prirodni način inhibiraju stvaranje bubrežnih kamenaca. Drugi sokovi nemaju toliko mnogo citrata, te se njihov okus nadoknađuje kalcijem i oksalatima – tvarima koju upravo tvore bubrežne kamence.
Za najbolje rezultate za općenito zdravlje tijela preskočite zaslađivanje limunade šećerom i odaberite žličicu meda ili stevije.


Popularni tekstovi zadnih 30 dana