Bademi - prirodni lijek za dijabetes


Samo nekoliko badema na dan mogu učiniti "čuda" za izgled krvne slike i snižavanje kolesterola, djeci su korisni za izgradnju kostiju a odraslima "obuzdavaju" apetit.

Bademi imaju izrazito pozitivan učinak na smanjenje razine kolesterola u krvi, kao i poboljšanja inzulinske osjetljivosti, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Kalifornija. Osim što pomažu u liječenju i sprečavanju dijabetesa, bademi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Dijabetičari imaju smanjenu sposobnost korištenja ili potpuni nedostatak inzulina, hormona koji služi za regulaciju šećera u krvi te metabolizam masti i ugljikohidrata u tijelu, a ako se bademi redovito jedu, spriječiti će pojavu dijabetesa tipa 2, koji se najčešće povezuje s pretilošću.

- Šaka badema sadrži oko 164 kalorije i sedam grama proteina, a ova iznimno zdrava namirnica pomaže djeci kod razvoja kostiju, a odraslima pri obuzdavanju apetita. Već pet badema na dan mogu učiniti čuda za izgled krvne slike - izjavila je voditeljica studije, profesorica Michelle Wien.



Popularni tekstovi zadnih 30 dana