Stolisnik


Stolisnik - Achillea millefolium je među najstarije poznatim ljekovitim biljem. Grčki liječnik Dioskorid opisao je njegovu ljekovitost, osobito kod krvarenja i zacjeljivanja rana. Apotekarski nazivi: Millefolii herba, folia, flores Nazivi kunica, ranjenik, stolisnik. Raste po rubovima oranica, sunčanim obroncima i pašnjacima. Široko je rasprostranjena u našim krajevima. Naraste od 10 - 70 cm visoka, razgranata, svjetlozelena stabljika. Ima dlakave listove koji se izmjenično poredani i perasto razdijeljeni u mnogobrojne fine listiće. Cvjetovi tvore ravni štit bijelih glavica na vrhu stabljike. Ugodnog je mirisa, cvjeta od lipnja do listopada, a prikuplja se u lipnju i srpnju. Upotrebljavaju se cvjetovi i gonji dio stabljike kad su u punom razvoju. Stolisnik millefolium sadrži željezo, kalij, natrij, fosfor, sumpor, tanin, akonitinsku kiselinu, eterično ulje, ahilein, cianogenetski glikozid, cineol, pinen, kariofilen, tujon, borneol, smolu, soli, mravlju i valerijanovu kiselinu.
Stolisnik stolisnik djeluje slično kao kamilica koleretički, baktericidno, spazmolitički, kao adstrigens. Pomaže kod dispepsije, kod nedovoljno izraženog apetita, grčeva stomaka i crijeva, menstrualnih tegoba i krvarenja. Katkada se koristi kao diuretik kod visokog tlaka.
U starim knjigama o bilju stolisnik je označen kao spas za sve teškoće, te se može primijeniti i tamo gdje se čini da je svaki trud uzaludan. Svojom snagom u pročišćavanju krvi može iz tijela odagnati mnoge višegodišnje bolesti.

Tekst je prenešen u izvornom obliku sa linka:
http://www.cvijet.biz/ljekovitozacinsko/ljekovito/stolisnik-achillea/

Popularni tekstovi zadnih 30 dana