Origano - prirodni lijek protiv vjetrova i nadutosti stomaka



Origano je višegodišnja biljka, raste od 40 do 80 cm, od sedmog do devetog mjeseca u cvjetovima je obilje nektara za pčele, iako je jako ljekovita, često se koristi kuhnji kao začin.
Najbolje branje origana jeste čim počne cvjetati početkom Srpnja. Nadzemni djelovi origana suše se odmah i koriste se za čaj i dobivanje esencijalnog ulja. Origano je bogat flavonidima, a esencijalno ulje sadrži timol i karvakol, koji imaju antiseptičko djelovanje.
Dokazano je da sposobnost timola i karvakrola u esencijalnom ulju origana djeluju protiv bakterijiskih i gljivičnih infekcija. Esencijalno ulje vrlo je jako u borbi protiv Candida albicans, koja izaziva vaginalnu infekciju. Esencijalno ulje origana je idealno za liječenje urinarnih, plućnih i crijevnih infekcija, a poznato je po svom opuštajućem svojstvu za čovjeka.

Čaj od origana je odličan lijek protiv bronhitisa i kašlja.
Čaj od origana i sam origano kao začin u jelu je lijek za vjetrove i nadutost stomaka, kao i grčeva u stomaku.
Ulje od origana je dobro za masažu i smanjuje reumatske bolove.

Priprema čaja od origana, stavite 20 g osušenog origana u litar vode koja kuha, skinite i poklopljeno držite 10 minuta, zatim pijte po jednu šalicu poslje obroka.

Origano za bronhitis i kašalj: skuhajte na isti način čaj kako je gore navedeno i popijte u toku dana što toplije možete.

Vanjska upotreba kod reumatskih bolova i glavobolje: potopite 100g origana u 500 ml zagrijanog maslinovog ulja i ostavite da odstoji 30 min, procjedite i nanesite na bolno mjesto.

Važna napomena: nikad nemojte esencijalno ulje od origana da uzimate oralno može da vam nadraži sluzokožu.
Trudnice i dojilje najbolje da ne koriste origano ili da ga koriste u vrlo malim količinama jer origano nadražuje maternicu.


Popularni tekstovi zadnih 30 dana