Zubobolja - prirodni lijekovi za ublažavanje boli



Zubobolja, dentalgija ili odontalgija je bol koji se javlja u zubu ili tkivima koja ga neposredno okružuju. Najčešće nastaje kao posljedica karijesa ili oboljenja zubne pulpe, a može nastati i usljed problema sa desnima, vilicama, usled izbijanja ili povrede zuba i sl. Zabilježeni su i slučajevi zubobolje nastale kao posljedica promjene barometarskog pritiska (barodontalgija).

Zapravo bol tzv. zubobolja je signal da nešto nije u najboljem redu sa zubom. Naravno nesmijemo odgađati odlazak zubaru, jer pravoremeni odlazak zubaru možemo spasiti zub odnosno produžiti mu vijek trajanja.

Što napraviti kada se zubobolja javi početkom vikenda ili kada smo na putovanju. Postoje prirodna rješenja odnosno prirodni lijekovi za ublažavanje bolova, kažemo ublažavanje bolova jer prirodni lijekovi nemogu otkloniti trajno zubobolju. Trajno rješenje je odlazak zubaru.

Evo nekoliko prirodnih lijekova koji će vam pomoći da se bol privremeno otkloni ili ublaži

Klinčić i lavanda

Kod zubobolje može pomoći žvakanje klinčića. Još je djelotvornija kombinacija eteričnog ulja klinčića i lavande. Ova mješavina umrtvljuje bolni živac, smiruje upalu i djeluje antibakterijski. Eterično ulje klinčića i lavande pomješati u omjeru 1:1. 1-2 kapi uljne mješavine nakapati na prst te kružnim pokretima nanijeti na zub i zubno meso oko zuba.

Čaj od kamilice

Kamilica je poznata po tome što ublažava razne upale. Tako i kod zubobolje odnosno upale zubnog mesa čaj od kamilice je pravi prirodni melem za zubne tegobe. Jednu do dvije pune jušne žlice cvijeta kamilice prelijte s 2,5 dl ključale vode, promiješajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Nakon toga procijedite i popijte.

Med i cimet


Napravite smjesu od jedne žličice cimeta u prahu i pet žličica meda. Stavite na zub koji vas boli. Ovo možete primijenjivati tri puta na dan.



Mješavina čaja

Mješavina se sastoji od dvije vrećice ili žlice čaja od mente te po četiri od melise i gospine trave. U čaj je potrebno dodati pet kapi valerijane. Prije konzumiranja čaj treba odstajati 15 minuta, a protiv bolova se najčešće piju dvije šalice.


Alkohol

Nakupine bakterija uzrokuju upale koje može ublažiti upravo alkohol. Pritom se alkohol ne pije nego koristi isključivo za ispiranje kako bi se zub dezinficirao, a bakterije uništile. Alkohol bi trebao biti na sobnoj temperaturi. Najučinkovitiji je konjak ili prava domaća rakija. Moramo vas upozoriti, ako koristite alkohol za ublažavanje boli dobro isperite usta mlakom vodom jer odlazak u zubnu ordinaciju za zadahom rakije ili konjaka stvorit će vrlo neugodnu situaciju, jer liječnici pa tako i zubari nikako nevole kada ima pacijent bazdi na alkohol.

Sol

Uvijek je prisutna u kućanstvu pa predstavlja brzo i praktično rješenje protiv bolova. U toploj vodi je potrebno otopiti što je moguće više soli te nakon toga dobro isprati zub (oko dvije minute). Oprez: Otopina se ne smije gutati jer je puno preslana za organizam.


Luk

Luk je bogat eteričnim uljima koja pospješuju zdravlje. Kod zubobolje se sitno nasjeckani luk stavlja u papirnatu maramicu u kojoj ga je potrebno dodatno rukama izgnječiti kako bi se oslobodilo što više željene tvari. Takav oblog se potom nekoliko minuta drži na bolnom mjestu na obrazu.

Ulje klinčića i maslinovo ulje

Pomiješajte nekoliko kapi klinčićevog i maslinovog ulja te ih uz pomoć vate nanesite na zahvaćeno područje, tri puta dnevno. Također, možete i kratko prožvakati klinčić, ali zdravim zubima, s obzirom da izravan susret ovog začina s bolnim zubom može izazvati još veće probleme.
Klinčić sadrži eugenol, koji prirodno ublažava bolove, djeluje antibakterijski i dezinficira usnu šupljinu. Osim za zubobolju, koristan je kod astme, kašlja, kožnih bolesti, glavobolje i problema s probavnim sustavom.

Muškatni orašćić sa gorušicom, sezamom ili kokosovim uljem

Pola čajne žličice muškatnog orašćića u prahu pomješajte sa jednom žličicom gorušice, sezama ili kokosovog ulja. Od vate napravite malenu lopticu te pomoću nje nanesite smjesu na zahvaćeni zub i ostavite ju tako neko vrijeme. Nakon toga isperite usta toplom vodom.
Ovaj postupak ponavljajte najčešće svaka dva dana s obzirom da muškatni orašćić sadrži i miristicin, tvar koja u većim količinama ima sedativno i halucinogeno djelovanje, no u malim dozama, osim što pomaže kod zubobolje, uklanja i osjećaj mučnine, sprječava povraćanje i proljev.

Sjemenke kardamoma, đumbir i sladić

Pomješajte prstohvat zelenog praha sjemenki kardamoma, sušenog đumbira i sladića te dodajte nekoliko kapi meda. Smjesu nanesite na površinu bolnog zuba i ostavite ju tako nekoliko minuta. Nakon toga isperite usta vodom.
Sladić sadrži glicirizin, tvar za koju je dokazano da ima antibiotsko djelovanje protiv bakterija koje uzrokuju karijes, đumbir ima protuupalno djelovanje, dok kardamom dezinficira usnu šupljinu i vraća svjež dah. Protiv zubobolje možete koristiti i samostalno svaki od ovih začina.

Biljka barbasco (Mexican wild yam, Jamaican dogwood)

Razrijedite 30 do 60 kapi tinkture u malo vode i pijte ju tri do četiri puta dnevno. Ovaj lijek možete nabaviti u biljnim trgovinama ili putem interneta. Osim što pomaže kod zubobolje, biljka barbasco učinkovito ublažava i menstrualne bolove.


Vilino sito i sljez

Vilino sito je biljka koja ima adstrigentna i protuupalna svojstva, a koja pomažu kod smanjivanja nadraženosti i otečenosti sluznice. U kombinaciji sa sljezom ova svojstva su još intenzivnija. Kombinirajte pola čajne žličice vilinog sita i pola žličice sljeza u šalici vruće vode. Također, možete koristiti i 30 do 60 kapi tinkture za prirodno liječenje. 

Ako vam neki od ovih navedenih prirodnih lijekova trenutno pomogne ublažiti ili otkloniti bol, nemojte odgađati odlazak u zubnu ordinaciju jer svaki vlastiti zub je vrlo dragocjen.






Popularni tekstovi zadnih 30 dana