Neven - prirodni lijek



Neven (lat. Calendula officinalis), jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka, visine od 30 do 50 cm, razgranate, uspravne i dlakave stabljike, dlakavih i duguljastih listova, glavice od tamnožute do narančaste boje. Latinski naziv za neven, officinalis, znači ljekovit a calendus – nebesko, nešto lijepo. Ime biljke neven dolazi od izvedenica ili od glagola ne venuti.

Neven (Calendula officinalis) i njegova primjena u terapijske svrhe poznata je je još od Starog Egipta, odakle se proširila u Europu. Neven se koristi za liječenje bolesti kože, a upotrebljava se i kao začin.Stari narodi cijenili su ga kao biljku koja pomlađuje, ili su ga upotrebljavali za ukrašavanje oltara u svojim hramovima, dok su drugi njegovim žuto-zlatnim laticama ukrašavali i aromatizirali hranu. U američkom građanskom ratu liječnici su na bojištima koristili lišće nevena stavljajući ga na otvorene rane. Kao ljekovita biljka koristi se za liječenje bolesti kože, a upotrebljava se i kao začin.

Cvjetovi nevena sadrže eterično ulje, tanine, šećere, likopen (koji je izuzetno dobar antioksidans i štiti od raka grlića maternice), bjelančevine, pigmente karotenoide (daju boju cvjetovima), kalendulin, minerale (kalij, sumpor i dr.), gorke supstance i dr. Upotrebljava se u obliku čaja, kao dodatak salatama i drugim jelima, a za vanjsku upotrebu u obliku ulja, masti ili obloga.



Neven djeluje antiseptično i antibakterijski pa je vrlo efikasan protiv različitih zapaljenja, gljivičnih infekcija, a najnovija istraživanja govore da je koristan u borbi protiv HIV (virus izazivač AIDS-a) jer je dobar za jačanje imunološkog sistema. Koristan je za uklanjanje toksina (otrova) koji prate različite kronične infekcije, grozničava stanja, kožne bolesti kao što su ekcemi i akne. Dobar je kao sredstvo za umirenje grčeva, protiv astme, kašlja, lupanja srca i nesanice. Od davnina se u narodnoj medicini koristi za zaliječenje rana, uboda, ozeblina, čireva, bradavica i dr. Hladan čaj od nevena se upotrebljava za ispiranje očiju kod konjuktivitisa ili desni posle vađenja zuba. Zbog blagog estrogenskog dejstva (estrogen - ženski spolni hormon) koristi se za uspostavljanje redovitog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova kod mladih djevojaka ili žena u klimaksu. U obliku krema ili masti koristi se protiv čireva nogu, proširenih vena i modrica. Ulje se također koristi u mnogim preparatima. Korijen se ne koristi u liječenju.

Za liječenje kožnih bolesti neven uživa u narodu velik ugled. On je kvalitetno sredstvo protiv bakterija, virusa i gljivica . Neven potiče bijela krvna zrnca na uništavanje štetnih mikroba i ubrzava zacjeljivanje rana. Opekline od nerazumnog izlaganja suncu ublažuju cvjetovi nevena, time što zatvaraju rane, ublažuju upalu i potiču rast novih stanica kože.  Pri ubodu insekta, utrljati svježi sok biljke nevena. Kod upale desni i zubnog mesa svojim antibakterijskim djelovanjem i jačanjem imuniteta neven može biti koristan kod liječenja gingivitisa.




Popularni tekstovi zadnih 30 dana