Modrice se najbrže uklanjaju pomoću ananasa i krumpira


Modrice su neizbježan dio života, ali također mogu biti bolne i neugodne. Modrice su oštećenja malih krvnih žila pod kožom. Krv curi iz tih krvnih žila, koje se zovu kapilare u okolno tkivo. U početku su modrice crno-plave boje. Kako se nakupljena krv postepeno razlaže, boje modrica postaju od ljubičaste do zelene i žute. Normalno, modrice će nestati u roku od 10 do 14 dana bez tretmana.

Iako će modrice na kraju proći same od sebe, možete poduzeti korake za smanjenje boli.

Što poduzeti da bi vam modrica što prije prošla?
  • Čim se udarite na bolno mjesto stavite običan hladan oblog. Iz zamrzivača uzmite kocku leda, umotajte u gazu ili neku drugu tanku tkaninu. Poslužit će i obična plastična flašica napunjena vrlo hladnom vodom ili paketić smrznutog povrća ili mesa, obavezno omotan u krpicu. Led stavljajte oprezno, s prekidima na svakih pet minuta da biste izbjegli promrzline tkiva. Hladni oblozi se stavljaju u trajanju od pola sata. Led ne smiruje samo bol, već i usporava protok limfe i krvi kroz krvne žile, pa se sprečava stvaranje hematoma.
  • Nakon 30 minuta hladni oblozi gube djelovanje pa na mjesto udarca nanesite gel ili kremu na bazi nevena ili bokvice.
  • Niste li stigli staviti hladni oblog i hematom se već proširio, vrijeme je za tople obloge, blagu masažu i pažljivo trljanje bolnog mjesta jer se zagrijavanjem pospješuje resorpcija već formiranog krvnog podljeva.

Drugi dan isprobajte neke od ovih prijedloga:
  • Svaka dva sata mažite modricu bilo kojom kremom ili gelom protiv hematoma. Običan list kupusa, zasječen na nekoliko mjesta i blanširan, poslužit će kao odličan oblog, koji ublažava bol i smanjuje otok.
  • Vrlo je djelotvorno i postaviti komadić svježeg ananasa jer sadrži ferment koji ubrzava resorpciju hematoma.
  • Skuhajte neoguljeni krumpir, zatim ga oljuštite i izgnječite, dodajte malo meda i obične vode, a kašicu stavite na modricu.
  • Dobro djeluje i sirutka kojom se natopi komad vate i premazuje bolno mesto više puta dnevno.

Modrica je na početku crvene, a zatim prelazi u ljubičastu, plavu, žutozelenu i na koncu žutu boju koja postepeno blijedi i nestaje. No ukoliko podljev ne mijenja boju već samo tamni riječ je o infekciji koja zahtjeva hitni odlazak liječniku.

www.uprolazu.com




Popularni tekstovi zadnih 30 dana