Njemačka časna sestra Hildegard von Bingen zapisala je ovaj čuveni prirodni lijek prije više od 800 godina. Kasnije su njen recept za srčane probleme preuzeli i poznati doktori.
Recept prenijela je čuvena travarka Marija Trebem, autorica knjige Zdravlje iz božije ljekarne
Prirodni lijek za srce se pokazao uspješnim kod srčanih slabosti i pravih srčanih oboljenja. Koristi se kada osjetite bilo koje srčane tegobe poput probadanja, treperenja, preskakanja, uslijed stresa. Pokazao se kao dobar i kod angine pectoris.
Sastojci za ovaj prirodni lijek
- 10 svježih stabljika peršina (bez korijena),
- 1 litra domaćeg crnog ili bijelog vina,
- dvije kašike vinskog octa
- 300g prirodnog meda.
- Deset svježih stabljika peršina zajedno s listovima stavite u jednu litru čistog prirodnog vina i dodajte 1-2 velike kašike čistog vinskog octa.
- Kuhajte 10 minuta na tihoj vatri. Poslije dodajte 300 grama pravog pčelinjeg meda i ostavite da se lagano kuha još 4 minuta.
- Vruće vino procijedite i još toplo stavite u boce, koje su prethodno isprane jakim alkoholom. Dobro zatvorite. Talog koji se stvara nije štetan i slobodno se može piti.
Napitak se koristi svakodnevno, jedna jušna kašika do prestanka tegoba. Za teže bolesti potrebno je koristiti duži vremenski period.