Gavez - iznimno jak prirodni lijekGavez (Symphytum officinale L.) , i mali ili žuti gavez (Symphytum tuberosum L.) su uobičajene trave vlažnih livada i nizina pa zato su veoma često u upotrebi u narodnoj medicini. Koristio se češće korijen nego nadzemni dio biljke, odnosno list, a u narodu je bila poznata kao trava za sve. Gavez ima korijen poput repe, te dlakave i  velike listove, a travari je koriste od davnina. Prijašnja istraživanja također su dokazala da gavez učinkovito uklanja i druge vrste bolova te se pokazao odličnim u obliku gavez gela ili gavez masti protiv bolova i za iščašenja zglobova te kod osteoartritisa koljena. Ne smije se uzimati u obliku kapsula i nadomjestaka jer može biti otrovan za jetru. Ova biljka u sebi sadrži hormon auksin koji brzo stvara novo tkivo, tako da pospješuje brzo zarastanje rana i alantoin kao glavni aktivni sastojak korijena, koji pospješuje granulaciju i regeneraciju tkiva, a ujedno otklanja bolove.

Gavez je odličan prirodni lijek protiv zapaljenja tetiva, oticanja zglobova, artritisa (zapaljenja zglobova),  ili iščašenja i uganuća zglobova, preloma kostiju, bolova u leđima, osteoporoze oštećenja pršljenova . Osim toga gavez je iznimno upotrebljiv protiv krvnih podliva, upale vena, proširenih i otvorenih vena, hemoroida , poremećaja cirkulacije i tome sličnih oboljenja. Oblozi od gaveza u obliku tinkture napravljene od korijena gaveza pravi su melem za sve vrste kako vanjskih tako i unutrašnjih rana, zatim i kod drugih povreda tijela kao što su modrice krvarenje, nagnječenja, posjekotine, frakture kostiju, zagnojenje kostiju i još mnogo toga.

Upravo zbog toga kada se kaže da je za sve pripazite se. Gavez je zaista izgledao svemoćan i za vanjsku i unutarnju primjenu, ali najviše ostaje da je prah suhog korijena gaveza nezamjenjiv za lomove, uganuća, nagnječenja i uboje, na koje se privija pomiješan s mekinjama i sastavljen s malo vode u pogaču. I dan danas je nezamjenjiv kod loma rebara na koja se ne može staviti langeta ili gips. A nakon skidanja gipsa učvršćavanje kostiju na mjestu loma može se najbolje obaviti oblogom od gaveza. Pri tom treba voditi računa da se s gavezom ne pretjera. Zato se gavez stavlja samo na ograničeno područje loma. S gavezom se liječe i gljivična oboljenja noktiju. 

Sa unutarnjom upotrebom korijena treba biti vrlo oprezan jer je korijen gaveza kancerogen. Veoma je koristan za uništavanje bakterija, virusa i ameba veoma otpornih na farmaceutske lijekove, ali se koristi u veoma malim količinama, a nipošto se ne daje djeci. Dobro pazite, bez liječnike preporuke nemojte sami koristiti pripravke gaveza za unutarnju upotrebu.

Nadzemni dio biljke nije kancerogen, ali nije ni toliko moćan pa ako ste isprobali farmaciju i nije vam djelovala, počnite s listom gaveza, a ako ne djeluje list ona dozvolite sebi malu dozu korijena. Gavez je, doduše, mnogo manje kancerogen od niza materijala koji koristimo, jedemo i udišemo, a manje je poguban nego neka bakterija koje se ne možemo riješiti i koja nas sustavno uništava. U slučaju raka sigurno nije biljka koju treba prvu upotrijebiti kod liječenja. Bolje pokušati s nečim drugim, a gavez ostaviti za rezervnu varijantu .

Znanost na to još nema odgovor iako jedna od teorija liječenja govori kako se „isto s istim liječi“.
Kad se sve ovo zna odluku donosi ipak svako za sebe. Malo koja osoba oboljela od raka nije probala borbu protiv ove bolesti pomažući se travama i raznim oblicima alternativne medicine. Zvanična medicina zaista ima sve bolje i bolje rezultate u liječenju ove bolesti, ali tamo gdje postane svjesna da je iscrpila sve mogućnosti a stvari nisu krenule ka ozdravljenju sliježe ramenima i sama preporučuje alternativni način liječenja.

Gavez možda može olakšati život milijunima ljudi koji muku muče s bolovima u leđima, bar tako tvrde znanstvenici. Mast koja sadrži ekstrakt ove biljke uspjela je tijekom testiranja za pet dana u potpunosti izliječiti bol u leđima. Znanstvenici su ispitivali 120 osoba s bolovima u donjem i gornjem dijelu leđa. Polovici ispitanika dali su gavezovu mast, koju su u periodu od pet dana trebali mazati tri puta dnevno na leđa, dok su ostali dobili lažnu mast. Nijednoj grupi nije rečeno što koriste. Nakon pet dana jakost boli kod osoba koje su mazale lažnu mast smanjila se za 39 posto, što znanstvenici objašnjavaju željom da se osjećaju bolje. Osobe koje su na bolna mjesta stavljale gavezovu mast priznale su da je bol manja za čak 95 posto. Gavez također djeluje jako brzo, već nakon sat vremena od nanošenja. Istraživanje su proveli znanstvenici s Njemačkog sportskog sveučilišta u Bonnu, a rezultati su objavljeni u British Journal of Sports Medine. 

"Ekstrakt korijena gaveza je nevjerojatno moćan i klinički dokazano učinkovito smanjuje akutnu bol", stoji u objašnjenju rezultata istraživanja. 


Izvor: 
Popularni tekstovi zadnih 30 dana