Prirodni način izbjelivanja zubi



Tvrđe voće i povrće poput jabuka, mahuna, cvjetače, mrkve i celera djeluje povoljno jer njihovim žvakanjem dolazi do “ribanja” zubi. Dodatno, ove namirnice potiču lučenje sline koja neutralizira kiselinu i štiti zube. Nakon postupka izbjeljivanja zubi važno paziti što se jede, jer određene namirnice pomažu održati bjelinu, dok s druge strane postoji hrana koja lako ostavlja tamne mrlje na zubima.

I mlijeko i mliječni proizvodi koji obiluju kalcijem, pomažu održati zube bijelima. Mliječna kiselina čuva zube od kvarenja, a tvrdi sirevi dodatno pomažu jer mogu ukloniti ostatke hrane.

S druge strane duhan, umak od soje, gazirana pića, crno i bijelo vino te borovnica ostavljaju mrlje na zubnoj caklini.

Ipak budite oprezni. Naime, iako izbjeljivanje zubi kozmetičkim postupcima kod zubara ili upotrebom kućnih proizvoda za izbjeljivanje doista čini zube bijelima, ono ipak može ostaviti određene posljedice. Kratkotrajne posljedice uključuju osjetljivost zubi dok se mogu javiti i dugotrajne kao što je erozija zubne cakline, stoga se prije izbjeljivanja zubi posavjetujte sa stomatologom.

Popularni tekstovi zadnih 30 dana