Prirodni lijekovi kod hemoroida


Hemoroidi su, na žalost još uvijek „tabu tema“.

Mnogi pogođeni se stide da liječnikom pričaju o ovom problemu. Pored zdrave ishrane pune biljnih vlakana, dovoljnog unošenja tekućine i pravilne higijene, postoje i mnogi prirodni lijekovi protiv hemoroida.

Stari domaći lijek je redovno pijenje svježe iscjeđenog soka od jabuke. Pijte svaki dan čašu tog soka.

Pravite kupke: u tri litre vode temperature od oko 35º C, stavite čaj od preslice (Equisetum arvense) ili od hrastove kore (Quercus officinalis) i „sjedite“ u vodi oko 15 minuta. Mješavina čaja od kamilice i kokotca (Melilotus officinalis) djeluje smirujuće na kožu i smiruje upalu u analnom području. Ljekovite supstance iz kokotca liječe oštećene vene i dovode do povlačenja izraslina.

Pomiješajte obje biljke u jednakim dijelovima, prelijte kašiku čaja sa ¼ litre prokuhane vode i ostavite 10 minuta. Dnevno pijte tri alice ovog čaja. Ohlađeni čaj možete staviti i u kupku, a također možete umakati vaticu u njega i time mazati hemoroide.

Pomiješajte kremu od nevena sa medom u istom odnosu. Ovu mješavinu mažite u debljem sloju direktno na hemoroide i ostavite neko vrijeme da djeluje.

Kreme i čepići sa ekstraktima američke lijeske (Hammamelis virginiana) pomažu također protiv hemoroida. Oni djeluju protiv upale i pomažu brzo kod hemoroida.


Izvor: zdravlje.at


Popularni tekstovi zadnih 30 dana