Pravilno pranje ruku je najbolja prirodna obrana od bolesti


Pravilno pranje ruku igra vrlo važnu ulogu u cjelokupnom ljudskom zdravlju. Osim sprječavanja širenja zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti putem kontakta, pranje ruku također uklanja sve nečistoće ili prljavštinu koja se nakupila tijekom dana. Od svih preventivnih mjera, pranje ruku je ona koja ne zahtijeva toliko vremena, novca, ili napora, ali je vrlo učinkovita. Pranje ruku je lagan način da spriječite infekcije.

Često pranje ruku je jedan od najboljih načina za izbjegavanje bolesti i njihova širenja. Pranje ruku zahtijeva samo sapun i vodu ili sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola koje ne zahtijeva vodu.

Male klice, bakterije i viruse je često teško otkriti, ali oni se lako prenose jednostavnim dodirom druge osobe. Bez adekvatnog pranja ruku, lako možete sami zaraziti dodirom oči, nos ili usta. Ozbiljne bolesti koje se mogu pojaviti uključuju bronhiolitis, svinjsku gripu, hepatitis A, gripu, meningitis, te mnoge gastrointestinalne bolesti kao što su enteritisi (koji se nazivaju infektivni proljevi).

Gripa često vodi do upale pluća među starijim osobama, a kombinacija ovih dviju bolesti stvara recept za katastrofu.

Iako to možda ne primjećujete, vaše tijelo izlučuje znoj i višak masnoće svakodnevno kroz kožu. Ove tjelesne funkcije postaju još izraženije nakon boravka na toplome ili nakon vježbanja.

Uvijek operite ruke prije nego što:


-pripremate hranu
-prije jela
-kod liječenja rana ili davanja lijeka
-diranja bolesne ili povrijeđene osobe
-umetanja ili uklanjanja kontaktnih lećaUvijek operite ruke nakon:

-pripreme hrane, osobito sirovog mesa ili peradi
-korištenja toaleta
-mijenjanja pelena
-dodirivanja životinja, igračaka životinja ili vodilice
-puhanja nosa, kašljanja ili kihanja u ruke
-liječenja rana
-diranja bolesne ili povrijeđene osobe
-rukovanja smećem ili nečega što bi moglo biti kontaminirano, kao što su krpe za čišćenje ili prljave cipeleNaravno, također je važno oprati ruke, kad god izgledaju prljave.

Općenito je najbolje oprati ruke sapunom i vodom.


Slijedite ove jednostavne korake:

-Namočite ruke tekućom vodom.
-Nanesite sapun.
-Trljate ruke snažno najmanje 20 sekundi, uključujući i stražnji dio ruku, zglobove, između prstiju i ispod noktiju.
-Dobro isperite.
-Osušite ruke čistim ili jednokratnim ručnikom ili toplim zrakom.
-Ako je moguće, koristite svoj ručnik za zatvaranje slavine.


Imajte na umu da antibakterijski sapun nije puno više učinkovit u ubijanju bakterija nego obični sapun. Korištenje antibakterijskog sapuna može čak i dovesti do razvoja bakterija koje su otporne na antimikrobne lijekove, što znači da je teže ubiti bakterije u budućnosti.

Pomozite djeci da ostanu zdrava potičući ih da peru ruke pravilno i često. Operite ruke sa svojom djecom kako bi im pokazali kako se to radi.

Sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola koje ne zahtijeva vodu može biti korisno pogotovo kada sapun i voda nisu dostupni.

Pranje ruku je osobito važno za djecu koja su na čuvanju. Mala djeca zbrinuta u skupinama izvan kuće su pod većim rizikom od respiratornih i gastrointestinalnih bolesti, koje se lako mogu proširiti na članove obitelji i druge osobe s kojima su u kontaktu.

Pranje ruku ne oduzima puno vremena i truda, ali nudi velike nagrade u smislu prevencije bolesti. Usvajanje ove jednostavne navike može odigrati važnu ulogu u zaštiti vašeg zdravlja.
Izvor: centar -zdravlja.net
Popularni tekstovi zadnih 30 dana